2014. november 25., kedd

Könyvmolyok Problémái BookTag

Régóta szemeztem ezekkel a kérdésekkel, most meg is válaszolom őket! A kérdéseket ajánlanám néhány barátomnak, Fanninak és Miminek remélem választ adnak ők is a kérdésekre! :)

1. Körülbelül 20.000 könyv van az „Elolvasni” listádon. Hogy a fenébe döntöd el, hogy mit olvasol el legközelebb?

Nagyon nehéz kérdés. Legutóbb beálltam a könyvespolc elé, és @lena91 javaslatára "Ecc-pecc-kimehetsz"-el kiszámoltam. Aztán persze valahogy rátévedt a szemem egy olyan könyvre, amiről az utóbbi pár napban sok pozitív értékelést olvastam, és azt kaptam le a polcról. :) Kiszámíthatatlan, hogy mi alapján döntöm el mi legyen a következő.

2. Már elolvastad, több mint a könyv felét, de egyszerűen nem tetszik neked. Abbahagyod, vagy folytatod?

Abbahagyom. Nem töltöm feleslegesen az olvasásra szánt drága időmet olyan könyvekre, amik nem tetszenek. Mennek a süllyesztőbe. Ami nem fog meg, azt nem erőltetem. 

3. Közeledik az év vége és oly közel, mégis távol vagy az olvasási kihívásod teljesítéséhez. Megpróbálsz felzárkózni, és ha igen, akkor mégis hogyan?

Ha nem sikerül teljesíteni a kitűzött célt, akkor majd sikerül jövőre. Nem idegesítem halálra magam miatta. Annyira nem motiválnak a kihívások, hogy mindenáron teljesíteni akarjam őket. Néha előfordul egy-egy ami megfog, de mivel annyira kaotikus, hogy éppen mit fogok olvasni, nem tudom betervezni előre, hogy miket és milyen sorrendben szedek majd elő. Úgy sem tartanám magam ezekhez a listákhoz, így meg nehéz lenne a kihívásokat teljesíteni. 

4. Egy könyvsorozatnak, amit egyszerűen imádsz, a borítói. Nem. Egyeznek!!!! Hogy birkózol meg ezzel a szörnyűséggel?

Nehezen, de azért megbirkózom a problémával. Sajnos van egy-egy olyan sorozat a polcomon, amiknek az egyes részeit nehéz beszerezni, és örülök, ha egyáltalán sikerül bármilyen kiadásban beszerezni. Persze ha van rá lehetőség, azonnal lecserélem a többihez passzoló kiadásra. Szemet gyönyörködtető tud ám lenni. :)

5. Mindenki imád egy könyvet, amit te egyszerűen ki nem állhatsz. Kivel osztod meg az érzéseidet?

Általában molyon. Hol tudnám máshol megvitatni a tetsző/nem tetsző könyveket, ha nem a könyvolvasós népségek oldalán? Mondanom sem kell, sokkal többet járok oda, mint facebook-ra. Beszippant ám. Könyvek mindenhol, viták, beszélgetések, ajánlások, rengeteg mindenre jó. A legszörnyűbb könyveket is értékelés útján húzom le a süllyesztőig, aztán akad aki osztozik benne, akad akik vitatja a véleményemet. Szóval a kérdésre a válasz: mindenkivel, aki olvassa az értékeléseimet!

6. Nyilvános helyen olvasol éppen és hirtelen elkezdesz sírni a könyvön. Mihez kezdesz magaddal?

Nagyon ritkán kerül a kezem közé olyan könyv, amin sírni lehet. Inkább a hangosan felnevetés a jellemző. Pár pillanatig furcsán néznek az emberek, de igazából nem olyan érdekes látvány egy könyvet olvasó, magában vihogó leányzó. 

7. A folytatása egy könyvnek, amit nagyon imádtál, éppen most jelent meg, de már nem emlékszel mindenre az előző részből. Újraolvasod az előző könyvet? Vagy inkább nem olvasod el ezt a folytatást? Keresel valami összefoglalót róla az interneten? Esetleg elkezdesz bőgni a frusztrációtól?!?!!

Ha nagyon érdekel a folytatás, akkor megveszem, és már olvasom is! Ha évekkel korábban olvastam is az előző részt, tuti hogy a folytatás olvasása közben a lényeges információk pillanatok alatt beugranak, ezzel nincs gondom!

8. Nem akarod senkinek, ismétlem, senkinek kölcsönadni a könyveidet! Hogyan utasítod vissza udvariasan az embereket, mikor kölcsönkérnek tőled egyet?

A barátaim ismernek. Nem is próbálnak meg könyvet kölcsön kérni. De szoktam egyébként. Van egy bizonyos névsorom, akiknek kérdés nélkül kölcsön adok könyveket. Általában Ők is könyvmolyok, és jobban vigyáznak a kölcsön könyvre mint az életükre. Persze Kivétel erősíti a szabályt: King könyvet nem adok kölcsön senkinek! :)

9. Ebben a hónapban már 5 könyvet kezdtél el és egyiket sem fejezted be. Hogyan lépsz túl ezen a „nem olvasási időszakon”?

Olvasok mást helyettük. Nincs "nem olvasási időszak". Ha valamihez épp  nincs hangulatom, keresek valami mást. Eddig mindig találtam valamit... ;)

10. Nagyon sok könyv jelenik meg, amikért szinte haldokolsz, hogy elolvashasd. Hányat fogsz ezek közül megvenni?

Attól függ milyen könyvek. Mindig van ami elsőbbséget élvez a többivel szemben. Nálam ezek Stephen King és Joe Hill könyvei. Ha tőlük jelenik meg új, akkor nem kérdés, hogy mire megy el a pénzem. Ha épp egyiküknek sincs új megjelenése, vagy régóta vágyott, akkor hosszas mérlegelés, után választok. Általában 2, maximum 3 könyvet. 

11. Miután megvetted a könyvet, amire annyira vágytál, körülbelül mennyi ideig csücsülnek a polcodon mire elolvasod őket?

Változó. Most megfogadtam, hogy nem pihentetem hónapokig a régen vágyott könyveket, de azért időnként becsúszik valami "fontosabb" olvasmány. Főleg, hogy eljutottam arra a szintre, hogy több mint száz olvasatlan könyv csücsül a polcokon. Jelenleg arra koncentrálok, hogy velük foglalkozzak, aztán addig megpróbálok nem új könyvet beszerezni. Jó vicc volt, mi? 

1 megjegyzés:

 1. Jó, hogy te sem erőlteted, ami nem tetszik! :) Sokan fakírkodnak egy-egy könyv felett, nekem nem menne. Túl kevés az idő, túl sok a (jó) könyv :D
  "könyvolvasós népségek" - ez tetszik, olyan Tolkienesen hangzik. :)
  Úgy látom, nálad King a "biblia" :) Nem is tudom lenne-e olyan szerzős könyvem, amit nem adnék kölcsön. Én a dedikásakat nem adnám. De ez is friss élmény, pórul jártam egyel... :(
  Szerencsés könyvmoly vagy, ha még sose volt olvasási "válságod". Velem olykor megesik... de szerencsére még nem volt sose tartós :)

  Én is kitöltöttem a kérdőívet, kitettem pár embert, akik szintén, kiteszlek téged is. :)

  VálaszTörlés